Consells pels consumidors abans de comprar durant el Black Friday

Data: 18-11-2018 - Categoría: Consum

El Black Friday és la gran cita comercial prèvia a  la campanya de Nadal, amb l’al•licient de descomptes espectaculars en articles de consum. Aquesta tradició, que es va originar als Estats Units, s’ha globalitzat i ja és present a tot arreu i també a la xarxa.

Des de la CUS. Salut Consum i Alimentació, volem donar alguns consells per tal de facilitar que en aquests propers dies es puguin aprofitar les ofertes de l’anomena’t  Black Friday i tots els consumidors comprin de manera responsable, sense ensurts i de forma segura tenint també en compte controlar la despesa i evitar el sobreendeutament.

Les compres impulsives i que generen insatisfacció es poden evitar seguint aquest consells:

• Elaborar una llista ajustada al pressupost i als articles necessaris que volem comprar.
• Es important comparar preus  a diferents establiments i no refiar-se de determinades ofertes a baix preu, especialment  a Internet,  ja que podrien ser un engany o fins i tot productes falsificats.
• En qualsevol cas els productes han de mantenir sempre la mateixa qualitat i garantia que tenien abans dels dies de l’oferta.
• Els productes que volem comprar han de mostrar el preu original i el preu rebaixat o, en tot cas, el percentatge de descompte que s’aplica.
• La publicitat dels productes a la venta sempre es vinculant i obliga al comerciant a respectar totes les condiciones que s’anuncien.
 
En cas de fer la compra en establiments físics heu de recordar que no existeix cap obligació d’acceptar canvis o devolucions i si el producte està en bon estat. Es recomanable preguntar abans si existeix aquesta possibilitat. En cas afirmatiu, l’establiment ha d’informar de quines son les condicions establertes: terminis, possibles excepcions, forma de retornar l’import, etc.
 

 
En al cas de fer la compra per Internet hi han algunes normes importants a seguir: Hem  d’assegurar-nos que estem a un lloc de comerç electrònic segur i de confiança i a ser possible que tinguem referències d’amics o familiars.

Abans de la compra es recomanable fer aquestes comprovacions:
 
• Buscar altres opinions d’usuaris que ja hagin comprat en aquest lloc de la xarxa.
• Fixar-nos que el lloc web estigui mínimament ben dissenyat i presentat. Sense faltes d'ortografia, traduccions mal fetes o imatges poc professionals.
• El web ens ha de mostrar les dades de contacte i la localització física de l’empresa en qüestió.
• Hem  d’entendre perfectament l’informació sobre les característiques i els preus dels productes exposats al web.
• També hem de comprovar que  s’informi explícitament de les condicions de venda. Es a dir, la modalitat de pagament, sistema d’enviament, terminis  d’entrega i forma de devolució.
• Altra detall important es verificar que l'adreça electrònica comença per https com a garantía de seguretat i, com a complement, a la part inferior del navegador ha d’aparèixer la imatge d'un cadenat tancat.
 
Si fem la compra per Internet disposem de 14 dies per retornar els productes si finalment no estem convençuts de la compra feta excepte si es tracta de productes fets a mida o personalitzats, productes que es deteriorin amb rapidesa (menjars), bitllets de transport aeri, reserves d'hotel i entrades per a espectacles.

Alhora de comprar a la xarxa hem de desconfiar dels enllaços d’ofertes irresistibles que podem rebre a través de grups de Whatsapp o del nostre correu electrònic i que son de  dubtosa procedència. Al darrere d’aquestes suposades ofertes es poden amargar adreces diferents a les que veiem al text de l’enllaç, amb finalitats il•lícites, i experimentar casos de phishing o typosquatting. Hem de tenir present que cada any el phishing es perfecciona de cara a aconseguir suplantar grans marques i obtenir així  dades personals o bancàries dels internautes amb finalitats fraudulentes.

En el moment de fer la compra hem d’evitar fer servir ordinadors o xarxes públiques, que poden ser manipulades per obtenir informació privada i també cal que tinguem la precaució de no deixar cap sessió de compra oberta i intentar no utilitzar la mateixa contrasenya per a totes les plataformes de compra que utilitzem habitualment.

Un altre aspecte important es tenir actualitzat l’antivirus instal•lat al nostre ordinador. És una garantia de protecció contra atacs globals de virus i ramsonware (bloqueigs a determinades parts d’un sistema que obliguen l’usuari a pagar un rescat).

Si la compra es fa en una botiga virtual ubicada fora de l’àmbit de la Unió Europea i tenim algun problema sempre serà més complicat de resoldre ja que el nivell d’inseguretat jurídica més gran.

En qualsevol cas sempre hem de conservar las factures o comprovants de compra ja que és el document que garanteix els nostres drets alhora de reclamar per qualsevol circumstància.