Comunicat sobre els nadons pematurs morts a l'Hospital de la Vall d'Hebron i l'Hospital Dr Josep Trueta de Girona

Data: 07-05-2019 - Categoría: Salut

La CUS – Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat. Salut, Consum i Alimentació lamenta tenir que fer aquest comunicat referent a la transcendència de la notícia de la mort de 2 nadons prematurs afectats per un bacteri resistent. L'acció d'aquest bacteri, Klebsiellapneumoniae, segons fonts del Servei d'Neonatologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, es va complicar amb una inflamació intestinal de risc, coneguda com a enterocolitis. El cas va obligar a aïllar vuit nadons prematurs dels 45 ingressats perquè presentaven el bacteri a l'organisme

Els 2 nadons havien nascut entre les 24 i les 25 setmanes de gestació i, per tant, eren nounats extremadament prematurs. La 'Klebsiella' és un bacteri ambiental propi de l'àmbit hospitalari i d'algunes àrees com els unitats de cures intensives que afavoreixen el contagi dels pacients ingressats amb un sistema immunitari afeblit. Tot i això, ens sobta especialment que en hospitals de tercer nivell on es duen a terme intervencions quirúrgiques d’alt risc i amb una estructura clínica de màximes garanties succeeixin fets com aquests.


Tot i que el centre hospitalari va obrir una investigació – de la que encara no sabem els resultats-  davant la defunció dels nadons per extremar les precaucions i evitar el contagi dels altres 45 prematurs ingressats, vuit dels quals també presentaven l'esmentat bacteri al budell però no l'infecció que va provocar la mort dels 2 bebès, la CUS - Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. Salut, Consum i Alimentació vol demanar que, en casos semblants, s'actui de manera immediata per tal de detectar l'origen de la infecció i que a els nadons afectats i amb un sistema immunitari afeblit siguin tractats en espais totalment asèptics i amb un control clínic exhaustiu ja que d’això pot dependre la seva supervivència.

També demanem que la informació que és faciliti als pares estigui permanentment actualitzada i se'ls doni tot el suport necessari davant situacions tan greus com aquesta.


A més, hem de lamentar la notícia de la mort d'un altra nadó nascut a les 24 setmanes que ha mort a l'Hospital Doctor Josep Trueta de Girona afectat pel mateix bacteri i l 'existència de dos nadons més també afectats per la Klebsiella però que no han emmalaltit.

Davant aquesta nova situació insistim en què s’han d'extremar les precaucions i mesures de control per reduir el risc de contagi i detectar precoçment els nadons portadors del bacteri. Finalment demanem és doni la informació necessària als familiars dels nens que estan ingressats i que es facilitin explicacions públiques per tal d’aclarir els fets i evitar que es puguin tornar a reproduir.