Compte amb les notícies falses de salut a Internet

Data: 15-11-2018 - Categoría: Salut

Moltes persones que estan preocupades pel seu estat de salut o per algun tipus de símptoma no habitual es connecten a Internet i fan un cerca a diferents webs per tal d’identificar a quina malaltia pertanyen els símptomes que ha detectat. Llavors, com a conseqüència, s’automediquen i prenen  determinats fàrmacs sense saber quines contraindicacions o efectes secundaris poden tenir.

Em situacions com aquesta el pacient afectat sovint no espera la consulta amb el seu metge o farmacèutic per tal de rebre una informació professional i contrastada o, en tot cas, ho fan després d’haver-se medicat pel seu compte amb els riscos que això pot comportar.

A la xarxa podem trobar infinitat d’informació sobre salut però no sempre tot el que trobem es informació fiable i contrastada i ens pot afectar de manera important en detriment de la nostra salut.


El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha donat la veu d’alerta. Fa unes setmanes conjuntament amb el Col•legi de Metges de Barcelona (CoMB), va presentar l’informe  Anàlisi de la presència de desinformació en línia sobre el càncer . L’estudi va detectar que  fins el 75% de les cerques a YouTube sobre el tractament del càncer són fake news, és a dir, que contenen informació enganyosa i, sovint, perillosa per a la salut, ja que es difonen missatges que neguen la malaltia o que publiciten cures miraculoses sense cap base científica.

El CAC ha demanat la retirada de 14 vídeos que ha analitzat amb profunditat i que sumen 25 milions de visites.

Per ajudar a que els ciutadans i pacients adquireixin un bon criteri i puguin detectar detectar les fake news a Internet, el CoMB, amb la col•laboració del programa d’acreditació de qualitat de webs de metges del Col•legi,  Web Mèdic Acreditat  (WMA), ha elaborat el Decàleg  10 recomanacions per a l’ús de webs de salut . El document facilita unes senzilles pistes per identificar fonts d’informació fiables i per navegar de manera segura, amb l’objectiu que Internet serveixi per ampliar i complementar la informació que es dona a la consulta, i que no entorpeixi diagnòstics o tractaments.

Tanmateix, el decàleg també és una eina de divulgació a la consulta, a través del qual els professionals sanitaris poden explicar als pacients i als seus acompanyants com cercar informació a la xarxa sobre salut de manera positiva, amb esperit crític i evitant enganys.

Decàleg “10 recomanacions per l’ús de webs de salut”
  • Font d’informació: A Internet podeu trobar continguts sobre salut de gran utilitat que us ajudaran a complementar altres informacions i a orientar-vos.
  • Actitud crítica: És convenient mantenir una actitud crítica davant la informació sobre salut a Internet per detectar missatges confusos, cures miraculoses, etc.
  • Identificació de les fonts: Hauríeu de poder identificar el responsable del web, si hi ha algun professional sanitari, les fonts d’informació o si els continguts estan actualitzats.
  • Consulta professional: Davant de qualsevol dubte sobre la informació obtinguda a Internet i abans de prendre decisions, consulteu un professional sanitari.
  • Vigilància: Desconfieu de productes infal•libles, cures miraculoses, remeis secrets, etc., així com de promocions i rebaixes per obtenir tractaments.
  • Ús de dades personals: Abans de facilitar a través d’Internet informació personal i, especialment, sobre la vostra salut, heu de conèixer i comprendre quin ús se’n farà.
  • Precaució amb els xats: Valoreu els termes d’ús i clàusules legals abans de fer servir el correu electrònic que ofereixen alguns webs o de participar en xats i fòrums.
  • Pagaments segurs: Assegureu-vos que les transaccions són segures abans de fer qualsevol pagament. El navegador ha de mostrar un cadenat verd tancat.
  • Compra de medicaments: Recordeu que està totalment prohibit vendre medicaments que requereixen recepta mèdica per Internet. No n’adquiriu.
  • Notificació dels fraus: Si detecteu un frau a un web o n’heu estat víctimes, notifiqueu-ho a les autoritats sanitàries o organitzacions de consumidors.