CECU i Andema alerten el consumidor davant un Black Friday amb una 'alarmant' proliferació de falsificacions a Internet

Data: 19-11-2020 - Categoría: Consum


La pandèmia ha provocat canvis en els hàbits de consum a una velocitat sense precedents

L'arribada de l'esperat Black Friday i del Nadal, unit al canvi en els hàbits de consum i l'afany per estalviar, converteixen a Internet a l'aparador perfecte per als falsificadors.
A prop de l'20% dels consumidors assegura haver adquirit una falsificació sense adonar-se'n, segons dades de Smart Protection.
El 2 de desembre la Comissió Europea farà pública la proposta de la nova normativa que regularà drets i obligacions dels diferents actors en el comerç electrònic.

La Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU) i l'Associació per a la Defensa de la Marca (Andema) consideren "alarmant" l'increment de l'oferta de falsificacions per Internet i recomanen als consumidors espanyols que estiguin alerta durant els propers mesos a l'hora d'adquirir ofertes o promocions en línia.

"La tempesta perfecta per a la proliferació de falsificacions en el món digital es dóna a partir de la concurrència de tres factors: l'augment de l'consum en Black Friday i el Nadal, l'increment del comerç electrònic i l'afany d'estalviar en les compres en un context de crisi econòmica ", assegura José Antonio Moreno, director general d'Andema.

Davant un escenari sense precedents, per CECU és fonamental que el consumidor minimitzi riscos acudint a comerços i webs de confiança, que eviti deixar-se portar per preus massa baixos i que presti atenció als detalls, com que les instruccions i descripció de l'article estiguin en espanyol o, si és una web desconeguda, que vingui clara la informació de l'empresa que el ven i que faciliti diverses formes de pagament. D'acord amb les dades extretes d'un estudi de Smart Protection, start-up tecnològica especialitzada en la protecció de marques en línia, a prop de el 20% dels consumidors assegura que alguna vegada ha adquirit una falsificació sense voler.

Segons Fernando Móner, president de CECU: "el consumidor ha de ser conscient que comprant productes falsificats no només està perjudicant a una economia en recuperació, sinó que pot posar en perill la seva seguretat i la dels seus. Les falsificacions són perilloses perquè no passen cap control en la seva fabricació i incompleixen els requisits de seguretat, composició i etiquetatge dels productes posats a disposició dels consumidors. Entre els riscos detectats estan la intoxicació per inhalació, irritació ocular o dermatitis (productes cosmètics o perfums falsos), asfíxia o estrangulament (peces tèxtils destinades a menors o joguines), al·lèrgies o toxicitat per presència de metalls tòxics (joieria i bijuteria) o descàrregues elèctriques i incendi (productes elèctrics i electrònics), per citar només alguns dels supòsits més usuals ".

El 97% dels productes falsificats o insegurs identificats a la base de dades RAPEX (Rapid Alert System) suposa un risc greu per a la salut i la seguretat de consumidor. "Les joguines, perfums o articles electrònics com els mòbils són els productes estrella d'aquesta època i, si són falsificats, l'impacte en la nostra salut i seguretat és tremend. Ficar un risc a casa no és un acte de consum responsable ", assegura Móner.

La Digital Services Act, l'oportunitat de crear un entorn de comerç en línia just i segur

"La pandèmia ha trencat de forma brusca i per sempre alguns patrons de consum i ens trobem que el consumidor, no només compra a través de webs comercials o els coneguts com marketplaces, sinó que s'han intensificat les ofertes de productes a través de les xarxes socials. Segons els experts, hem aconseguit en 6 mesos un nivell de digitalització que s'esperava tenir d'aquí a 5 anys, i això ha deixat en evidència el profund desequilibri entre les responsabilitats dels diferents actors que intervenen en el comerç electrònic ", destaca José Antonio Moreno .

D'acord amb Smart Protection, el 42% dels consumidors creu que un producte és autèntic si es ven en un marketplace, "però no sempre és així i el consumidor té dret a saber el que està comprant", assenyala el president de CECU.

Al desembre, la Comissió Europea farà pública la proposta de la nova normativa que regularà drets i obligacions dels diferents actors en el comerç electrònic - la Digital Services Act (DSA) -, que actualitzarà, entre altres, la Directiva de comerç electrònic de 2000 i s'aplicarà a tota la Unió Europea sense necessitat d'incorporar-la a les normatives nacionals.

Tant per Andema com per CECU, la DSA ha de donar resposta a la creixent preocupació per la falta de responsabilitat de les plataformes de comerç en línia a la persecució de falsificacions en les seves pàgines, introduint regles i obligacions sobre l'eliminació de contingut il·legal, la verificació de les dades de venedor o la informació als consumidors quan han adquirit un producte falsificat o il·legal.