CECU celebra l'acord europeu per aprovar la Llei de mercats digitals

Data: 30-03-2022 - Categoría: Consum


Els consumidors es beneficiaran d'una Internet més competitiva i justa gràcies a aquesta legislació.

La Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU) celebra l'acord provisional aconseguit entre el Parlament i el Consell Europeus sobre la Llei de Mercats Digitals, que després de la seva aprovació beneficiarà tots els consumidors en fer del sector digital un mercat més competitiu i equitatiu.

Gràcies a aquest avenç, les grans companyies tecnològiques no podran continuar impedint l'accés al mercat de petites empreses innovadores ni limitar com fins ara la llibertat d'elecció dels consumidors.

Així, les grans plataformes en línia que compleixin els criteris establerts hauran de garantir el dret dels usuaris a donar-se de baixa dels serveis bàsics de plataforma, no imposar el seu programari per defecte en instal·lar sistemes operatius i informar la Comissió Europea de possibles adquisicions i fusions, entre d'altres.

Un dels punts on els consumidors veuran un canvi de forma més clara és que les grans tecnològiques hauran de garantir la interoperabilitat de les funcionalitats bàsics dels seus serveis de missatgeria instantània. Això vol dir que un usuari d'una altra aplicació podrà mantenir converses amb usuaris de WhatsApp sense utilitzar aquesta última.

A més, CECU considera especialment positiu que aquestes empreses no podran classificar els seus propis serveis per sobre dels competidors. Així, en el futur en fer una cerca a Internet els resultats oferts seran més variats i els consumidors podran triar amb més facilitat.

Es prohibirà així mateix que les grans tecnològiques combinin les dades personals obtingudes durant la prestació d'un servei amb les dades obtingudes d'una altra manera, tret que els usuaris donin el seu consentiment després d'haver rebut una opció menys intrusiva.