Brexit sanitari

Data: 28-06-2016 - Categoría: Salut

La decisió d'abandonar la Unió Europea, tindrà una enorme repercussió en l'àmbit sanitari i en major o menor mesureu, afectarà als diferents agents que integren el sector, repercutint inevitablement en el seu destinatari final, el pacient.

L'Agència Europea del Medicament (EMA), organisme que regula el mercat comunitari de fàrmacs i que té la seva seu a Londres des de la seva creació en 1995, canviarà de seu.

Aspectes tan rellevants com l'accés als fàrmacs i la normativa en matèria d'assajos clínics, sens dubte, sofriran modificacions.

Està per veure quin serà el nou marc regulatori que permeti o no, la lliure circulació de treballadors (metges i infermers espanyols) i la convalidació de títols.

En quina situació quedarà la cobertura sanitària dels britànics que resideixen a Espanya (la majoria jubilats)?. Una possible opció és la signatura d'un conveni bilateral amb el Regne Unit que garantirà l'assistència sanitària als ciutadans britànics que resideixen a Espanya, als turistes britànics i als espanyols que viuen en aquest país.

Sense oblidar que la pèrdua d'accés a fons europeus destinats a la recerca posa en risc molts projectes de recerca liderats o que compten amb la participació d'entitats i investigadors britànics, i que podria suposar un retard en la cerca de noves teràpies per al pacient.

Mentre negocien l'acord de retirada, el marc jurídic i institucional entre la UE i el Regne Unit romandrà inalterado, i els Tractats Europeus només deixaran d'aplicar-se al Regne Unit a partir de la data d'entrada en vigor d'aquest acord de retirada.

Per tant, les condicions estan per determinar i en els propers mesos veurem cap a on avancen les postures que determinaran les relacions sanitàries que s'establiran entre el Regne Unit i la UE i els possibles acords bilaterals entre Espanya i Regne Unit, que buidessin totes les incògnites plantejades en l'àmbit sanitari a dia d'avui.


Font: Enzo Lazzerini, soci-director de l'Oficina Jurídica Sociosanitària (OJS)