Barcelona posa en marxa un xat de suport emocional i psicològic per a joves gratuït i disponible les 24 hores

Data: 27-08-2022 - Categoría: Salut


Barcelona compta des d’aquest mes de juliol amb un nou servei dissenyat per millorar la salut mental de la població jove i adolescent. El nou xat de suport emocional per a joves funciona al telèfon 679.33.33.63 a través de l’aplicació de missatgeria instantània WhatsApp, és gratuït i estarà operatiu les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. El servei és confidencial i s’atén de manera immediata, amb l’objectiu d’abordar el malestar i patiment emocional especialment de la població entre els 14 i els 25 anys,que és la franja d’edat que es considera que millor pot rebre i utilitzar aquesta eina.

D’aquesta manera l’Ajuntament de Barcelona amplia el nombre de canals disponibles per arribar al màxim de persones que estiguin en una situació de mala salut mental, atès que la via de la missatgeria instantània és una bona finestra d’oportunitat pensada per a una població que és nativa digital i que, de vegades, pot tenir més resistències a una atenció telefònica en directe o presencial.

El Xat Joves està atès per una quarantena d’orientadors i orientadores que han estat seleccionades i formades específicament per especialistes en salut mental, tal com ja funciona el Telèfon de Prevenció del Suïcidi (900.92.55.55). De fet, el nou servei s’ha posat en marxa en conveni amb la Fundació Ajuda i Esperança, igual que el Telèfon des del seus inicis a l’agost del 2020. Aquestes persones voluntàries reben suport de professionals de la psicologia que poden resoldre dubtes i, en cas que es detecti la necessitat, fer-se’n càrrec del cas. De fet, la idea és incidir més en la importància d’una atenció primerenca i preventiva, atès que a banda de parlar del malestar i patiment psicològic l’objectiu és orientar la persona atesa cap al servei més adient de la xarxa de recursos adreçats a la població jove que ja ofereix la ciutat, com poden ser el Konsulta’m, el programa Aquí T’Escolem o la mateixa xarxa de salut mental que gestiona la Generalitat de Catalunya.

El model del nou servei s’inspira en d’altres països occidentals que fan servir tecnologia de missatgeria instantània per a l’atenció immediata de situacions de crisis emocionals i per a la prevenció del suïcidi, com són el Crisis Text Line als Estats Units i el Canadà o bé els programes YoungMinds Crisis Messenger i el Give Us a Shout al Regne Unit.

Aquests serveis posen igualment en contacte de manera immediata la persona que necessita ajuda amb una persona voluntària que l’acompanya durant la gestió de la crisi i, en cas que sigui necessari, remetre el cas als serveis especialitzats.
Aquest és un nou programa concret que posa en marxa l’Ajuntament de Barcelona per abordar la salut mental de la població jove i adolescent, tots ells ideats en el marc del Pla de Salut Mental de Barcelona 2016-2022 que ha fet de Barcelona la ciutat la primera de l’Estat en desenvolupar un pla específic sobre aquesta matèria, amb la participació d’entitats i professionals del sector. De fet, i davant la certesa que la irrupció de la covid-19 ha suposat un increment dels problemes de salut mental, el consistori va reforçar determinats programes i va engegar dos plans de xoc específics en salut mental. Així doncs, a banda del Xat Joves que es posa en marxa ara, a Barcelona també hi ha 13 punts Konsulta’m per a joves i 9 punts més per a majors de 22 anys que es complementen amb els 10 punts de l’Aquí T’escoltem que fa anys que ja estan en funcionament. L’objectiu dels programes municipals és actuar des d’una vessant molt preventiva per evitar que la població jove i adolescent acabi desenvolupant trastorns o patologies psicològiques més greus.

Per dissenyar aquest nou servei es va constituir un grup de treball format per professionals especialitzats en salut mental juvenil i de diferents serveis i recursos que ja atenen el malestar psicològic a adolescents i joves, com son el Konsulta’m, el Consorci d’Educació de Barcelona, la Fundació Ajuda i Esperança i diverses àrees de l’Ajuntament. A més a més, abans de posar en marxa el xat, que ja està operatiu, s’ha realitzat una prova pilot amb un grup de 13 joves i adolescents d’entre 15 i 28 anys.

L’objectiu de la prova era testar la nova eina a partir de l’experiència viscuda, així com identificar aquells elements comunicatius i relacionals que faciliten o dificulten la fluïdesa de l’atenció. Aquesta prova ha permès millorar el xat i personalitzar al màxim la conversa des del primer missatge i adaptar.se.