14 de novembre, Dia Mundial de la Diabetis

Data: 14-11-2018 - Categoría: Salut

La diabetis mellitus (DM) és una malaltia metabòlica que es caracteritza perquè l'organisme fa un ús escàs de la glucosa. La glucosa és un sucre que, un cop a les cèl•lules, actua com a font d'energia per dur a terme els processos vitals. Si el cos és incapaç d'aprofitar-la, en lloc de penetrar en les cèl•lules, s'acumula en la sang i provoca una hiperglucèmia. La hiperglucèmia és l'augment del nivell de glucosa a la sang (glucèmia).

La DM és una malaltia crònica que requereix un bon control metabòlic per evitar o frenar possibles complicacions a llarg termini.

Aquest Dia Mundial de la Diabetis se centra en "La família i la Diabetis" segons ha comunicat la Federació Internacional de Diabetis (FID.

S'ha establert un marc de dos anys per perfilar millor la campanya del Dia Mundial de la Diabetis amb el pla estratègic dissenyat per la IDF i facilitar la planificació, el desenvolupament, la promoció i la participació.


Les accions i estratègies que la IDF pretén desenvolupar en aquest període de temps té els següents objectius:
  • Augmentar la consciència de l'impacte que la diabetis té en la família i la xarxa de suport dels afectats.
  • Promoure el paper de la família en la gestió, cura, prevenció i educació de la diabetis.
  • La diabetis concerneix a cada família
Més de 425 milions de persones al món conviuen amb la diabetis. La majoria de casos corresponen a la diabetis tipus 2, que en gran part pot prevenir a través de l'activitat física regular, una dieta sana i equilibrada i la promoció d'entorns de vida saludables. Les famílies tenen un paper fonamental que exercir en abordar els factors de risc modificables per a la diabetis tipus 2 i han de comptar amb educació, recursos i entorns suficients per mantenir un estil de vida saludable.

A més la diabetis està infra diagnosticada ja que 1 de cada 2 persones que actualment viuen amb diabetis no ho saben. La majoria d'aquests casos són diabetis tipus 2. El diagnòstic i el tractament primerencs són clau per prevenir les complicacions de la diabetis i aconseguir resultats eficaços. És fonamental que les famílies coneguin els signes, símptomes i factors de risc per a tots els tipus de diabetis ja que és una cosa fonamental per a la detecció precoç.

La diabetis pot tenir un alt cost per a qui la pateix i per a la seva família. En molts països del món és difícil accedir als medicaments i cures efectives contra la diabetis que ajudarien a evitar un cost major per al pacient i la seva família i que això tingui un impacte negatiu en la seva salut.

Menys d'1 de cada 4 membres de la família pots accedir a programes d'educació sobre la diabetis. Està demostrat que el suport de la família en la cura de la diabetis és bàsic per millorar els resultats de salut per a les persones diagnosticades amb diabetis. És molt important que les persones amb diabetis i les seves famílies tinguin accés a l'educació i el suport continu en matèria d'autocontrol de la malaltia per reduir l'impacte emocional de la mateixa i evitar l'impacte negatiu en la seva qualitat de vida.

A Catalunya, el nombre estimat de persones amb diabetis està al voltant dels 560.000 casos. Cada any es registren entre 250 i 270 nous casos de diabetis mellitus de tipus 1 en menors de 30 anys.