1 de cada 4 de nosaltres patirà un ictus

Data: 29-10-2019 - Categoría: Salut


El 29 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Ictus. La iniciativa, impulsada per l’Organització Mundial de l’Ictus (OMI), té com a objectiu sensibilitzar la població en la prevenció i el tractament d’aquesta malaltia, que cada any afecta prop de 15 milions de persones arreu del món.

Enguany, amb el lema "1 de cada 4 de nosaltres patirà un ictus. No siguis l'1"

Es tracta d'una malaltia que suposa la segona causa de mort a Espanya, la primera en dones. La primera causa de discapacitat adquirida en l'adult i la segona causa de demència.

Un ictus és un trastorn brusc en la circulació sanguínia del cervell que pot ser produït per obstrucció (85% dels casos) o per hemorràgia (15%). El dany cerebral que produeix un ictus depèn del temps en el que dura aquest trastorn i de la zona que s'hagi vist afectada. Per tant, saber identificar els símptomes per acudir com més aviat millor a l'hospital, pot ajudar a millorar significativament el pronòstic d'aquesta malaltia.
Un ictus és sempre una urgència mèdica i es recomana trucar a emergències i no traslladar al pacient a l'hospital per mitjans propis.

Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), cada any 110.000-120.000 persones pateixen un ictus a Espanya, dels quals un 50% queden amb seqüeles que els causen discapacitat o moren. En els últims 20 anys, la mortalitat i discapacitat per ictus ha disminuït, gràcies a la millora en la detecció precoç i el control dels factors de risc. Però tot i així la seva incidència continua augmentant.

Mesures preventives dels factors de risc

Entre les mesures preventives recordem que és important evitar el tabac, l'alcohol, l'excés de pes i el sedentarisme, així com adoptar una alimentació saludable. A més d'aquestes mesures modificables és important evitar o controlar la hipertensió, la diabetis, la hipercolesterolèmia i algunes arítmies, especialment la fibril·lació auricular.

Tot i que es tendeix a pensar que l'ictus és una patologia que afecta només a persones grans, la veritat és que aproximadament un 25% dels casos es produeixen en menors de 65 anys.

En les últimes dues dècades han augmentat un 25% el nombre de casos entre persones en edats compreses entre els 20 i 64 anys i un 0,5% dels casos es donen en persones menors de 20 anys. També cal tenir en cuetna que en els pacients joves influeixen també altres factors de risc, com el consum de drogues .