Proximitat, qualitat i preu, prioritats del consumidor per omplir la seva cistella de la compra segons les conclusions de l'Enquesta Sobre Hàbits de Consum 2018
Data: 20-11-2018 - Categoría: Consum
Segons les conclusions de l'Enquesta Sobre Hàbits de Consum 2018
- El supermercat (62%) es consolida com l'opció preferida pels consumidors, seguit de l'hipermercat (17%) i del petit comerç (15%)
- Incrementa la cautela: un 13% dels enquestats ha reduït el seu pressupost i un 39% assegura no menjar mai fora de la seva llar
- Un 30% dels consumidors afirma obertament no mantenir una dieta saludable
- Creix la confiança en el compra d'aliments en línia, que ja utilitza el 5% de consumidors
D'acord amb les dades d'aquest estudi, en què han participat 3.101 usuaris de tot el territori nacional, els supermercats es consoliden com el lloc habitual dels consumidors per realitzar la seva compra i creixen dos punts respecte a 2017, en ser l'opció preferida pel 62% dels enquestats, enfront d'un 17% que ho fa en hipermercats i un 15% que opta pel petit comerç i les botigues especialitzades.
Augmenta el percentatge dels que han reduït el seu pressupost i creix el dels que asseguren no menjar ni sopar mai fora de la llar
D'acord amb les dades de l'Enquesta de la MPAC, el 78% dels participants assegura haver modificat el 2018 les seves pautes de consum, enfront del 72% de l'any anterior. L'increment de 6 punts percentuals coincideix amb l'experimentat en els que asseguren haver reduït la despesa en alimentació (13,8%), fet que posa de manifest que ha augmentat el percentatge de població que opta per la cautela en els seus hàbits de consum. En aquest sentit, hi ha una dada que confirma aquesta tendència: l'alimentació fora de la llar ha disminuït, tal com demostra el fet que el 39% dels enquestats asseguren no menjar ni sopar mai fora.
Es consolida el consum de productes frescos però els hàbits alimentaris no són tan saludables
Un 30% de consumidors assegura obertament que no manté una dieta saludable en 2018, exercici en el qual cau de manera rellevant el percentatge de consumidors
que considera, per contra, que els seus hàbits alimentaris són saludables (68% enfront del 75% de 2017). En qualsevol cas, el conjunt de les respostes obtingudes en aquest sentit per l'Enquesta de la MPAC torna a posar de manifest una directa contradicció amb els hàbits que realment mantenen, fet que per a la MPAC és important tenir en compte a l'hora de poder traçar campanyes de millora de la nostra dieta.
Referent a això, cal destacar que greixos (34%) i sucres (30%) són els dos elements de la informació nutricional que més es valoren, seguits ja molt de lluny per la sal (13%), tot i ser aquest un element rellevant en la nostra alimentació.
Pel que fa a tipus d'aliments es refereix, l'Enquesta de la MPAC posa de manifest que, en general, la freqüència de consum de productes no peribles és menor que la de peribles. En aquest sentit, el 2018 es consolida la preferència dels consumidors pels productes frescos enfront del congelat o els plats preparats. Si bé, mentre que en el cas de la carn s'experimenta un creixement de 1,8 punts (96%), el peix cau 4,6 punts (73%) en favor de congelat. A més, la meitat dels enquestats consumeix verdura de dues a tres vegades per setmana i un 12% opta per aliments industrials diàriament
.
Creix la confiança del comerç online en alimentació, que ja és utilitzat pel 5% dels consumidors
Segons l'Enquesta de la MPAC, la compra d'aliments i productes d'higiene dels consumidors a través del canal en línia s'ha consolidat en 2018, any en què gairebé s'ha duplicat el percentatge d'enquestats (del 3% al 5%) que utilitzen habitualment aquest canal. Així mateix, la confiança pel comerç en línia ha crescut considerablement, i ja el 55% dels consumidors, enfront del 47% de 2017, considera que en la compra per Internet els productes són segurs i de qualitat. Per la seva banda el 60%, davant del 54% de 2017, opina que aquest canal garanteix els mateixos drets als consumidors i cau el 27% de 2017 al 19% actual el percentatge de consumidors que prefereixen veure personalment el que compren.
Un quart de la població considera confusa la informació de l'etiquetatge, encara que la meitat sí que creu estar ben informada
Igual que en 2017, la meitat dels enquestats (51%) considera estar ben informat en matèria d'alimentació i l'etiquetatge, encara que baixa deu punts, fins al 61%, és la seva principal font. Si bé, i encara que el consumidor cada vegada és més actiu i exigent, el fet de reconèixer estar ben informat no es tradueix en un major coneixement dels aliments i, per contra, sí que s'aprecia el fet que qüestions com l'Anisakis o els diversos debats sobre determinats productes podrien haver calat d'alguna manera en el consumidor.
A més d'això, cal destacar que encara hi ha un 26% de la població que considera que la informació de les etiquetes és confusa, de manera que es constata la necessitat d'adequar l'etiquetatge a les necessitats que planteja el consumidor.
D'altra banda, creix el percentatge dels que consumeixen productes un cop passada la data de caducitat, i el 2018 ja el 50% dels enquestats reconeix realitzar aquesta pràctica, mentre que el dels que consumeixen productes un cop passada la data de consum preferent creix 3 punts, fins al 72%. Persisteix a més certa confusió a l'hora de distingir una cosa de l'altra (26%).
Un consumidor cada vegada més responsable i conscienciat socialment
Segons es recull en l'Enquesta d'Hàbits de Consum 2018 elaborada per la MPAC, a 9 de cada 10 consumidors (93%) els preocupa el malbaratament d'aliments i creuen necessari el consens de tots els agents socials per disminuir-lo, alhora que un 92 % diu fer alguna cosa per evitar-ho, ja que el consumidor també es considera cada vegada més responsable (55%) d'això. A més, els consumidors espanyols opten per l'eficiència dels recursos i per la disminució del rebuig d'aliments i creuen que una compra més racional i eficient, unida a una major gestió i conscienciació sobre el malbaratament d'aliments (49%) garantiria l'accés a l'alimentació de tota la població.
Sobre la MPAC
La Taula de Participació (MPAC) és un fòrum de debat i grup de treball format per les confederacions i federacions d'associacions de consumidors i usuaris CECU, FUCI, UNAE i LLERA juntament amb Mercadona. Fundada el 2014, la MPAC es reuneix periòdicament per tal de debatre sobre temes d'actualitat, noves tendències i hàbits de consum i amb l'objectiu de proposar solucions conjuntes en l'àmbit del consum i d'establir llaços d'unió entre l'administració, els consumidors i l'àmbit empresarial.
Pàgina Web: www.mesaparticipacion.com