US RESPONSABLE del SERVEIS de SALUT



El nostre sistema públic de salut és molt bo. Tot i que a vegades hi ha veus discordants, cadascú parla de la seva experiència personal, només cal anar a Andorra per veure com funcionen altres països. Diuen els experts que no hi ha cap altre país del món que tingui la nostra prestació farmacèutica, disposem de tots els fàrmacs necessaris inclús els més moderns, finançats totalment o en part.
No hi ha res perfecta, però cal reconèixer el que tenim al nostre abast. També cal dir que el sistema català de salut és millorable.
A la Administració li:

  •   Cal millorar la capacitat resolutiva de l’Atenció Primària per tal d’evitar la massificació de les serveis d’urgències hospitalàries.
  •   Cal seguir amb la desburocratització del sistema, principalment a la Primària, on això resta temps per a l’atenció directa al ciutadà.
  •   Cal millorar la funció del “metge de portes” a urgències hospitalàries.
  •   Cal adequar els envasos dels medicaments als tractaments, per evitar-ne  el seu malbaratament, ja que molts d’ells acaben als punts de reciclatge. 
A tots els usuaris els diem:
  •   Cal que els ciutadans siguin corresponsables de la seva salut i  que s’impliquin en fer un bon ús dels serveis sanitaris.   En tots els àmbits del consum cal racionalitzar-ne l’ús,  i més encara en el sanitari que considerem gratuït tot i que es paga a través dels impostos generals de l’Estat. Sovint tot allò que és gratuït no és valorat i per tant malbaratat.
  •   Cal  compartida la responsabilitat  entre tots: ciutadans, polítics i professionals sanitaris.
  •   Cal educar a la població en el consum responsable de recursos sanitaris ja que correm el risc de quedar-nos sense recursos.
  L’autocura responsable, aplicada a processos lleus, sempre sota el control del farmacèutic, és contraria a l’automedicació irresponsable de processos no diagnosticats.


Tornar a Àmbits d'actuació