CONSUMIR MENYS ES VIURE MILLOR

El consum massiu va començar a aparèixer fa cent anys escassos, i parlar de societat de consum en fa encara no cinquanta.

Amb un Consum Responsable s’enten l’elecció dels productes i serveis no només sobre la base de la seva qualitat i preu, sinó també pel seu impacte ambiental i social, i per la conducta de les empreses que els elaboren. Altra accepció de Consum Responsable, o consum crític, complementària a la definició anterior, és aquell que implica consumir menys, triant consumir només el necessari, i estant atents a com ens influeïx la publicitat en la creació de necessitats supèrflues. 

Per a exercir un consum responsable podem fer-nos una sèrie de preguntes: 
Necessito el que vull comprar?
Vull satisfer un desig?
Estic triant lliurement o és una compra compulsiva?
Quants en tinc ja?
Quan ho faré servir ?
Quant em durarà?
Podria demanar-lo prestat a un amic o a un familiar?
Puc passar sense ell?
Podré mantenir-lo/netejar-lo/reparar-lo jo mateix?
Tindré ganes de fer-ho?He buscat informació per a aconseguir millor qualitat i menor preu?


Com em desfaré d’ell una vegada hagi acabat d’usar-lo?
Està fet amb materials reciclables?
Les matèries primeres que es van usar són renovables?
Hi ha alguna cosa que jo posseeixi que pugui reemplaçar-lo?
T’has informat de qui i com s’ha realitzat el producte? 

A l’hora de comprar recorda: 
• Has de fer-te les preguntes assenyalades anteriorment i, sobretot, si el que vols comprar satisfarà realment una necessitat o desig, o bé si ho compres compulsivament.
• Pensa a quin tipus de comerç vols afavorir.
•No oblidis que consumir productes locals, productes ecològics o de comerç just, productes naturals i productes reutilitzats i reciclats, són sens dubte les millors opcions mediambientals i socials.
• Informa’t a prop de les repercussions socials i mediambientals dels béns i serveis. Demana informació. És el teu dret.
• Assegura’t de la qualitat del que compres, de cara a adquirir béns més saludables i duradors.
• Cerca alternatives que minimitzin l’explotació dels recursos naturals: segona mà, reutilitzar, intercanvis, reparació.
• Fes un bon manteniment de les coses i quan acabi la vida útil d’un producte, tingues en compte les possibilitats de reciclar els materials que està fet.

En resum, el consum responsable és un consum ètic, crític, ecològic i solidari que cerca com consumir menys per viure millor


Tornar a Àmbits d'actuació