Pfizer retira un medicament per a la pressió arterial perquè podria augmentar el risc de càncer

Data: 31-03-2022 - Categoría: Salut


Els medicaments retirats contenen nivells alts de nitrosamines, que augmenten el risc de càncer, tot i que la companyia ha aclarit que “no hi ha un risc immediat per als pacients”.

Pfizer ha anunciat la retirada d?alguns lots d?un medicament per a la hipertensió. Es tracta de les tauletes Accuretic -sis lots de referència (Quinapril HCl/hidroclorotiazida)- i els genèrics d'aquesta marca distribuïts per Greenstone un i quatre lots de (Quinapril i hidroclorotiazida i Quinapril HCl/ hidroclorotiazida).

El motiu pel qual la companyia farmacèutica ha retirat aquest medicament és perquè contenen nivells alts de nitrosamines, un compost químic que podria augmentar el risc de patir càncer.

La nitrosamina és un compost present a l'aigua i en alguns aliments com la carn crua, els lactis i les verdures. En aquests medicaments, però, s'excediria el nivell d'ingesta diària acceptable.

Medicament per a la hipertensió

L'Accuretic s'empra en el tractament de la hipertensió, patologia que augmenta el risc de patir esdeveniments cardiovasculars perillosos, com ara accidents cerebrovasculars.

L'empresa ha assenyalat que no ha registrat cap efecte advers en pacients durant els 20 anys en què s'ha comercialitzat el fàrmac. Així mateix, el laboratori ha aclarit en un comunicat que "no hi ha un risc immediat per als pacients que prenen aquest medicament".

"Les nitrosamines són comunes a l'aigua i els aliments, incloses les carns curades ia la graella, els productes lactis i les verdures. Tothom està exposat a algun nivell de nitrosamines. Aquestes impureses poden augmentar el risc de càncer si les persones es hi exposen per sobre dels nivells acceptables durant llargs períodes de temps", afegeix Pfizer al comunicat.

La companyia ha fet una crida perquè els pacients que estiguessin prenent aquest fàrmac acudeixin al seu metge perquè se'ls receptin un nou tractament que reemplaci Accuretic. A més, ha confirmat que "els majoristes i distribuïdors amb un inventari existent dels lots han d'aturar l'ús i la distribució i posar en quarantena el producte immediatament".