Estrategies comercials deslleials: LLUM i GAS

Data: 10-05-2016 - Categoría: Consum

Persisteix l'existència de pràctiques deslleials o agressives per part de comercials d'empreses comercializadoras de gas i electricitat, amb la finalitat que el consumidor accepti el canvi de comercializadora o la subscripció a serveis addicionals de forma enganyosa.

Comercials de gas: els consumidors reben cridades relacionades amb el subministrament de gas per les quals se'ls anima a contractar serveis de revisió i manteniment de les instal·lacions, al·ludint al fet que en aquest servei s'inclouen unes revisions anuals obligatòries que no tots els usuaris estan obligats a realitzar, ja que és alguna cosa que depèn del tipus d'aparell que tinguin a casa. A més, se'ls dóna a entendre que la revisió ha de fer-se a través d'aquest servei, quan poden dur-la a terme amb qualsevol empresa autoritzada.

Comercials de llum: comercials d'electricitat acudeixen als domicilis al·ludint al fet que tenen suposades reclamacions dels veïns que protesten perquè paguen molt en els seus rebuts, indicant a l'usuari que estan revisant aquestes factures per veure si estan cobrant-los ben i animant a l'usuari a mostrar els seus rebuts per comprovar “si els estan cobrant de més” i així poder “canviar-ho perquè els cobrin bé”. Aquesta situació pot portar a una presa fraudulenta de les dades de l'usuari que pot desembocar en un canvi de companyia que no s'ha sol·licitat.

Reclamem a les empreses d'energia que controlin les pràctiques dels comercials que els representen i acabin definitivament amb els enganys i la falta de transparència que sofreixen els usuaris i que els porten, en moltes ocasions a contractar serveis que no desitjaven.

Demandem a l'administració que intensifiqui la seva labor d'inspecció i sanció sobre les empreses.

Aconsellem als usuaris estar atents, recomanant-los que davant aquest tipus d'ofertes no facin contractacions immediates, sinó que reflexionin, consultin amb la seva associació de consumidors i demanin informació per escrit, amb la finalitat d'evitar encarir la seva factura innecessàriament.