Brot d'intoxicació alimentària causat per toxina botulínica associat al consum de conserva de tonyina en oli de gira-sol.

Data: 31-08-2019 - Categoría: Alimentació

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha tingut coneixement d'una notificació d'alerta per presència de toxina botulínica en conserva de tonyina en oli de gira-sol de la marca DIA.

Hi ha hagut quatre afectats per consum d'una ensalada casolana amb la tonyina implicat en el brot.

Com a mesura de precaució s'ha procedit a la retirada del producte afectat dels canals de comercialització i es recomana a les persones que tinguin al seu domicili el producte afectat per aquesta alerta, s'abstinguin de consumir-lo i el tornin al punt de compra.

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) va tenir coneixement el dia 9 d'agost, a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI), d'una notificació traslladada per les autoritats sanitàries de la Comunitat Autònoma de Castella i Lleó relativa a un brot d'intoxicació alimentària, provocat per toxina botulínica associat al consum de tonyina en conserva present en una amanida russa casolana.

Amb aquesta informació, el mateix dia 9, AESAN va activar l'alerta a nivell nacional i es va localitzar i immobilitzar de manera preventiva el producte implicat en la investigació epidemiològica sospitós de ser el causant del brot: conserva de tonyina en oli de gira-sol de la marca DIA .

S'han analitzat productes sospitosos en el Centre Nacional d'Alimentació i s'ha confirmat la presència de toxina botulínica en la llauna de tonyina consumida segons butlletí analític de data 29 d'agost.

El producte implicat correspon a una conserva de tonyina en oli de gira-sol format RO 900, de la marca DIA, amb lot 19/154 023 02587 elaborat a Frinsa del Nord-oest S.A. amb data de consum preferent 2022.12.31. La totalitat del producte es va distribuir per la plataforma DIA a establiments de les comunitats autònomes d'Astúries, Castella i Lleó, Catalunya, Aragó, la Rioja, Múrcia, Navarra, Castella - la Manxa i València, on s'ha procedit a la immobilització i retirada dels productes afectats.

El brot està limitat a quatre casos, tres dels quals han estat donats d'alta. No hi ha constància de més afectats.

S'insisteix en recomanació a les persones que tinguin al seu domicili esmentat producte s'abstinguin de consumir-lo i el tornin al punt de venda.

L'empresa DIA s'ha compromès a recuperar el producte implicat que pugui estar en possessió dels seus clients.