Alerta sanitària per la detecció d'hepatitis A en maduixes procedents del Marroc

Data: 06-03-2024 - Categoría: AlimentacióL'Associació Valenciana d'Agricultors ha denunciat que "suposa un perill per a la salut pública".

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ha mostrat la seva "preocupació" i ha exigit "mesures urgents" al Govern central i la Unió Europea (UE) davant d'una notificació emesa aquest dilluns al portal comunitari RASFF (Rapid Alert System Feed and Food) que alerta de "presència d'Hepatitis A en maduixes del Marroc" detectada en un punt d'entrada d'Espanya.

Segons aquesta notificació, la decisió de risc és "seriós" perquè supera el "nivell màxim permès absència/25g" d'aquesta substància que, segons ha denunciat AVA-Asaja en un comunicat, "suposa un perill per a la salut pública i que hi pot haver aparegut a l'aliment per regar les explotacions amb aigües fecals".

Davant d'aquesta nova alerta sanitària per importacions hortofructícoles procedents d'aquest tercer país, l'organització presidida per Cristóbal Aguado ha enviat una carta al ministre d'Agricultura per sol·licitar que "de manera urgent demani explicacions al Govern del Marroc i concreti quines mesures pensa emprendre per evitar que aquest tipus de situacions tornin a passar".

En aquesta mateixa línia, AVA-Asaja ha instat a "traslladar a les autoritats competents de la Unió Europea que totes les maduixes que procedeixin del Marroc tinguin una exhaustiva inspecció sanitària i, en cas de detectar-se més alertes sanitàries en altres fruites i hortalisses de països tercers, s'estenguin els controls a aquests productes, perquè està en joc la salut dels consumidors”.

La demanda també s'ha remès a Asaja Brussel·les per abordar la problemàtica a les institucions comunitàries. AVA-Asaja també ha informat d'aquesta alerta sanitària les principals associacions de consumidors de la Comunitat Valenciana -l'Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (Avacu), l'Associació d'Mestresses de Casa i Consumidors Tyrius i la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana - ia l'Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de València, "a causa del risc que representa per a la salut humana".