Alerta per presència de Listeria monocytogenes al capdavant de porc procedent d'Espanya

Data: 03-04-2022 - Categoría: Alimentació


L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha estat informada per la Comunitat Autònoma de Navarra, a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI), de la presència de Listeria monocytogenes al capdavant de la marca Vicente López, amb data de caducitat 15 d'abril del 2022.

Amb la informació disponible NO hi ha constància a Espanya de cap cas notificat associat a aquesta alerta.

Es recomana a les persones que tinguin a casa seva els productes inclosos en aquesta alerta s'abstinguin de consumir-los i els tornin al punt de compra.

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició ha tingut coneixement a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI), d'una notificació d'alerta traslladada per les autoritats sanitàries de la Comunitat Autònoma de Navarra relativa a la presència de Listeria monocytogenes, a cap de porc de la marca Vicente López.

Les dades del producte implicat són:

Nom del producte: CAP DE PORC I - CARN DE PORC CUIDA I FREGIDA
Marca: Vicente López
RGSEAA: 10.04481/TO
Aspecte del producte i tipus d´envàs: envasat en atmosfera protectora
Número de lot: 22501 i 22502
Data de caducitat: 15 d'abril de 2022
Pes d´unitat: 200 g.
Temperatura: refrigerat.
S'hi adjunten imatges disponibles.

Segons la informació disponible, la distribució inicial ha estat a les comunitats autònomes de Madrid, Galícia, el País Basc, Aragó, Astúries i Castella i Lleó. Continuen les investigacions, i no és descartable que hi pugui haver redistribucions a altres comunitats autònomes.

Aquesta informació ha estat traslladada a les autoritats competents de les comunitats autònomes a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) a fi que es verifiqui la retirada dels productes afectats dels canals de comercialització.

Com a mesura de precaució, es recomana a les persones que tinguin a casa els productes indicats anteriorment, s'abstinguin de consumir-los i els tornin als punts de venda.

En cas d'haver consumit aquests tipus de productes dels lots afectats i presentar alguna simptomatologia compatible amb listeriosi (febre, mal de cap, vòmits o diarrea), es recomana acudir a un centre de salut.

En cas d'estar embarassada, es recomana consultar les recomanacions de consum durant l'embaràs realitzades per l'AESAN relatives a pràctiques d'higiene alimentària importants per a les dones gestants, així com una relació dels aliments que cal evitar durant l'embaràs per estar associats determinats perills biològics (entre els quals destaca Listeria monocytogenes).

Es recorda la importància dextremar les mesures dhigiene per evitar la contaminació creuada a altres productes.