Microsistemes i tecnologies per la seguretat alimentària

El CSIC ha presentat a l'estand de FITEC en el Saló Alimentària 2006, alguns dels projectes que està desenvolupant en l'àrea de l'agroalimentació. Entre altres, el projecte europeu GoodFood, un sistema automàtic d'anàlisi en continu de l'evolució del vi que es pot controlar per Internet i sistemes de detecció del gluten en aliments.

El projecte europeu GoodFood, coordinat pel Centre Nacional de Microeelectrónica (CNM) del CSIC, té com a objectiu desenvolupar tecnologia per millorar la seguretat i la qualitat dels aliments. El projecte se centra en sis grups de productes: llet i derivats, vi, peix, fruites i sucs de fruites. GoodFood, integrat en el VI Programa Marc de la Comissió Europea, compte amb la participació de 10 països i un pressupost de 17,5 milions d'euros.

Un dels projectes de demostració de Good Food consisteix a controlar una planta productora de vi en la seva totalitat, a través de sensors connectats a un sistema central de recollida i anàlisi de dades, que supervisarà des del nivell de llum, humitat i temperatura en les vinyes, fins a l'existència de pesticides i fongs, no només en el raïm, sinó també en la fusta dels barrils o en el suro del tap de les ampolles que contenen el vi. Així es podran detectar les substàncies nocives al llarg de la cadena de producció completa, especialment en els seus punts més crítics, com són la recepció del raïm, el pas per les bótes i l'embotellat.

Club d'Usuaris GoodFood
GoodFood també està desenvolupant nous microsistemes per al control de les emissions gasoses produïdes per la fruita i el peix, amb les quals pot arribar a determinar-se el seu nivell de frescor. Les principals substàncies a detectar en la fruita són l'etilè, indicador de l'estat de maduresa de la fruita, i l'amoníac, que adverteix de les possibles fuites que puguin produir-se en els sistemes de refrigeració de les cambres d'emmagatzematge de la fruita. Respecte al peix, la TMA (trimetilamina), l'amoníac i el TVB-N (nitrogen bàsic volàtil) són els gasos que actuen com a indicadors de la seva pèrdua de frescor. Altres sensors que es desenvoluparan a GoodFood són per a la detecció d'hormones en aliments o per la a detecció de patògens (Salmonella i E.coli, entre altres).

GoodFood ha creat un Club d'Usuaris, amb la intenció de mantenir la investigació de GoodFood en contacte amb les realitat dels diferents agents de la comunitat agroalimentaria: Indústries, organitzacions de consumidors i organismes reguladors. El Club anirà creixent al llarg del projecte amb la incorporació de fabricants, petites i mitjanes empreses i altres organitzacions i associacions implicades en el sector agroalimentari. S'intenta d'aquesta forma que la investigació estigui realment orientada cap a les necessitats del sector i que els seus resultats tinguin una aplicació real i definitiva.

Control de la producció del vi i detecció del gluten
Altres línies de recerca on que es presenten en FiTEC són un sistema automàtic d'anàlisi en continu de l'evolució del vi, desenvolupat entre el CSIC i la Universitat Politècnica de Madrid, i un kit per a la detecció ràpida del gluten en aliments, desenvolupat en el Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC.

El primer és un sistema per a l'anàlisi del vi en els mateixos dipòsits, sense necessitat d'extreure mostres, en temps real i, fins i tot, de forma contínua. Es basa en el concepte de nas electrònic i consta d'un conjunt de sensors de gasos no específics a cap compost químic però sensibles a les aromes del vi, un sistema d'extracció d'aromes dels dipòsits o barriques i tota la instrumentació i automatització necessària. El desenvolupament permet realitzar prediccions de com evolucionarà el vi. És completament automàtic i pot ser monitoritzat i controlat a distància (per exemple, mitjançant Internet).
Els mètodes per a la detecció ràpida del gluten en aliments han estat desenvolupats per la Unitat del Gluten del CSIC. El gluten, present principalment en blat però també en ordi i sègol, dóna lloc a intoleràncies que segons la incidència de la malaltia celíaca poden ser molt greus. Per als celíacs, la compra diària d'aliments o el menjar fora de casa es converteix en un maldecap. La Unitat del Gluten ofereix serveis que es basen en 4 tecnologies posades a punt i optimitzades per a aliments: ELISA, Western Blot, Espectrometria de masses (maldi-Tof) i PCR. Els mètodes desenvolupats són els únics en el mercat que permeten l'anàlisi a dos nivells: proteic i genòmic.

FiTEC és un espai d'I+D+i promogut per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Està present en diferents certàmens ferials i aglutina en un espai l'oferta d'investigació i desenvolupament dels centres d'investigació i universitats per a l'empresa.
 

Pàgina principal

Disseny UP3MEDIA