Aliments funcionals per a una dieta personalitzada
Dra. M. Rivero

S’estima que, globalment, l’any 2050 el nombre d’ancians es triplicarà, mentre que la resta de grups d’edat de la població mundial creixeran tan sols la meitat. Aquest fet significa un nou repte per a les ciències de la vida, en general, i per a les ciències de la nutrició i alimentació, en particular.

La indústria alimentària ha esmerçat grans esforços en el desenvolupament d’aliments funcionals, enriquint aliments tradicionals amb nutrients dels quals es coneixen els efectes beneficiosos sobre la salut. Recentment,a la Unió Europea han estat publicats els criteris de consens sobre els quals s’haurien de fonamentar les al·legacions sobre aliments funcionals. El grup de treball del projecte europeu va proposar que la ciència de l’alimentació funcional s’havia d’estructurar en set àrees temàtiques relatives a les funcions que poden millorar-se amb els aliments funcionals, i evitar la classificació sobre la base dels mateixos productes. En els darrers anys, han aparegut nombroses evidències que els nutrients són capaços d’alterar l’expressió d’un gran nombre de gens. Aquest fet obre la possibilitat de modificar l’expressió gènica mitjançant la modificació de la dieta. La nutrigenòmica és la ciencia que explica els mecanismes moleculars pels quals els nutrients afecten la salut dels individus, i obre les portes al camp de la «nutrició personalitzada».

Ha estat comprovat que la resposta en cada individu a la suplementació nutricional amb àcid fòlic, o amb diferents tipus d’àcids grassos, serà diferent, en termes de reducció del risc de patir certes malalties, depenent del tipus de polimorfismo del qual és portador. L’empresa Ordesa ha aplicat els avenços científics per innovar i llançar al mercat una gamma de llets infantils especialment dissenyades per ajudar a sincronitzar els ritmes circadiaris en els nadons.

 

Pàgina principal

Disseny UP3MEDIA